Химна

од Владимир Лукаш

Какви животни има во чудната шума?

Лисица-напрсток и желка од гума,
мравојад-еж и гумена пума,
крава-волк со вештачки колк,
папагал монах заветен на молк,
шимпанзо-банана кое себеси се грицка,
глувче-нарцис кое везден се лицка.

Какви растенија живеат таму?

Џуџеста секвоја со клун како паун,
манго кое пее како Џејмс Браун,
баобаб-стоногалка со гумени гранки,
лијани кои мислат дека се санки,
лотосов цвет алергичен на вода,
кактус облечен по најнова мода.

Сешто има во таа шума чудна,
дури и мечка зиме што е будна.
Но, тоа што сите чудношумци го знаат,
и оние што мјаукаат и оние што лаат,
без оглед дали е декември или мај,
Чудната шума е нивниот рај. 

Од книгата „Пу за Мите, пу за сите“ во издание на Чудна шума.


Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s