Беласица

Глетка од северните падини на Беласица
Марио Шаревски – Македонец  CC BY-SA 4.0

Каде се наоѓа: во југоисточниот дел на Македонија, на тромеѓето меѓу Македонија, Грција и Бугарија, во близина на градот Струмица.

Позначајни врвови: во Македонија највисок врв е Тумба (1.881 м).

Позначајни водопади: Смоларски Водопад и Колешински Водопад (споменици на природата), Габровски Водопади.

Извори: минералните извори во селото Банско и познатите Мокрински Извори.

Други споменици на природата: Моноспитовско Блато, парк на природата „Чам Чифлик“.


Прочитајте повеќе за Беласица.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s