Изморена ли е месечината?

од Кристина Розети

Изморена ли е месечината? Мошне е тивка
Во магличавата обвивка:
Од исток на запад преку небото преминува
И никогаш не починува.

Пред ноќта нежно да втаса
Бела е таа и јасна;
Пред зората да осамне,
Таа молкум ќе замине.

Препев: Билјана Црвенковска

Илустрација: Freepik

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s