Лебед дува в Панова флејта

од Владимир Мартиновски

Близу до старите трски
Лебед леб јадеше в зори
Па нешто му се стори
(Ко некој да оди на прсти).

Виде стар дедо вреден
Од трски нешто маткаше 
(Па сите заедно ги фаќаше)
И засвири милно ко ветер.
 
Дај дедо и јас да пробам! – 
(Тогаш лебедот бел рече)
Со глас кој воздухот го сече – 

Една душа сакам да ја стоплам!
Едно срце сакам да го смекнам!
Со лебедица пред олтар да клекнам!

Илустрација: Зоран Кардула


Песна од книгата „Хор во задниот двор“, во издание на „Чудна шума“


Од истиот автор:

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s