Крофна

од Александра Симова

Се нашла во чинија 
Една мала крофна. 
Полна со мармалад 
Ја гризнаа и офна. 

Полека, чекајте 
Замоли со страв. 
Да уживам малку 
Во шеќерот во прав.

Тој мириса слатко
И цимет ко да имам... 
Дали сум со ванила?
Или каранфилче во зима?

Но, гладното дете
Не знае за милости!
Ја лапна крофната 
И си излижа прсти.

Илустрации: Ирина Атанаскова – Ина


Од сликовницата „Слаткозборки“, во издание на Чудна шума

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s