Палачинка

од Александра Симова

Никако да сфатам
Дебела сум, или слаба?
Огледалово ме лаже?
Диоптер ли да барам?

Од страна може сум шланк
Но однапред не сум вита,
Исправена сум згодна,
Но свиткана – ко пита!

Да не имам многу печиво?
Да не ми ставиле квасец?!
Мислев сум десерт убав,
Но всушност сум прасец.

Се мислеше така таа 
На вечерната светлинка
А баба грабна тегла мед 
Ја лапна збунетата палачинка.

Илустрации: Ирина Атанаскова – Ина


Од сликовницата „Слаткозборки“, во издание на Чудна шума

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s