Ливадски синец

Ливадски синец (Cupido alcetas) во Македонија; Чарлс Џ. Шарп — сопствено дело, from Sharp Photography, sharpphotographyCC BY-SA 4.0

Ливадскиот синец е пеперуга од семејството синци, којашто живее и во Македонија. Инаку, таа може да се најде во јужна и Средна Европа, Мала Азија, па сè до Сибир и Казахстан.

Оваа пеперуга живее во тревни предели, предели со грмушки и крај шумите. Има распон на крилјата од 26 до 32 мм. Горниот дел на крилјата е синкаво-виолетов кај мажјаците, а кај женките обратно.

Возрасните единки летаат од мај до септември. Во зависност од локацијата, овие пеперуги имаат од две до три генерации годишно. Ларвите се гранат со листови на растенијата

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s