Тој би сакал сѐ да знае

од Ванчо Полазаревски

Тој би сакал
Сѐ да знае
Зошто вака
Кој од кај е
Каде има
Така и така
Кога e ова
Токму вака
Како тука
Што така
Таму чука
Знаење збира
Од сите страни
Го чува и она
Од лани
Не во фиока
Нит во подрум
Туку во својот ум
Сака да знае
Тортите какви се
Во Данска
Каде е најслатката
Лимонада ланска
Каква е во Париз
Вревата
Како расте
Во Индија тревата
Главен кој е во Шведска
Сето тоа собира
Љубопитна глава детска
Знае Јоцо зошто
Денот е ден
А ноќта ноќ
Знае знаењето
Е сила и моќ.

Илустрација: Наташа Костовска


Од истиот автор:

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s