Колевка

од Славица Купенкова

Ноќта ја спушта
сребрената лушпа
ѕвездичките верни
да не му ги стемни.
 
Колевка мала во собата стои
нежни плетки од предиво крои
дур месечко крчи и дува
во ноќта бескрајно глува.
 
За темнина малку знае
малото кутре надвор што лае,
слушнал, на прсти крадецот лази
па верно куќата тој си ја пази.
 
Колевка со плетало спремна
новиот котелец го легна,
а во неа дете кое
го гради царството свое.
 
Во мало буре сонот го кладе
во длабочините да го даде
со плетеница под рака
да го лула, да го сака.

Илустрација: Славица Купенкова

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s