Најмалиот џин Џуџо и најголемото џуџе Џино

од Николина Андова Шопова

Се сретнале еднаш
под ова небо сино
најмалиот џин Џуџо
и најголемото џуџе Џино!
 
– Колку си мал!
Џино на Џуџо му рекол.
– И ти не си поарен!
веднаш Џуџо го пресекол.
 
– Ајде да се мериме
си рекоа тогаш сложно
џин да е помал од џуџе 
дали е тоа можно? 
 
Зедоа еден метар 
купија и голема вага
леле, бројките збрлавеа 
верувајте, не е лага!
 
И така до ден-денес
расправа за нив се води
поголемо џуџе кој е 
помал џин дал’ ќе се роди?

илустрација: Наталиа Лукомска

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s